Известие

Collapse
No announcement yet.

Зимни гуми с по-малък размер? Възможни проблеми?

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Зимни гуми с по-малък размер? Възможни проблеми?

Здравейте колеги!
    Само малко офтопик: Странно как от 4 години карам моята глезла и колкото повече остарява и само и да се замисля да взема друга ми става 3 пъти по-любима. Не мога да харесам друга кола дори 3-4 пъти по-скъпи от нея А и автоматици пък съсвем малко се намират хубави. Как ги правят тези италянки - Носят душа!!!

Сега по върпоса:
    Преди да ме обвините че не съм направил един солиден Search преди да пусна темата - НАПРАВИХ! И се загубих в разностранна и противоречаща информация.

За съжаление не знам точно модела/наименованието/или кода на джантите знам само че са лети 16-ки и досега съм купувал гуми 205/55/16.
    Но нещо в момента е изтънял джоба и не искам да инвестирам близо 700лв за зимни гуми. Дори и 2 х 2 в различни сезони да купувам пак не ми се чини много за каране само градско и един път излизане в планината зимата.
    Та въпроса е:
    Може ли на 16-ка джанта да се сложи по-малък размер гума (в случая зимни) и какъв?

Гледам във форума хора които са го пробвали са имали проблем, че после гумите издишат, или променят поведението на колата и тн... Например една гума 195/55/16 или нещо подобно ще има ли разлика за джантата, колата и тн. Като променим само ширината?

Пак акзвам, правя го от икономическа гледна точка, а втора ръка гуми не искам, защото си имам 4 броя зимни който не им знам възрастта, но колата няма сцепление с тях и си карам зимата с летните гуми на 2 сезона.
    Alfa 156 Selespeed (2.0, 155hp, 2000g.)

Първоначално публикувано от stodev Покажи съобщение
    Здравейте колеги!
    Само малко офтопик: Странно как от 4 години карам моята глезла и колкото повече остарява и само и да се замисля да взема друга ми става 3 пъти по-любима. Не мога да харесам друга кола дори 3-4 пъти по-скъпи от нея А и автоматици пък съсвем малко се намират хубави. Как ги правят тези италянки - Носят душа!!!

Сега по върпоса:
    Преди да ме обвините че не съм направил един солиден Search преди да пусна темата - НАПРАВИХ! И се загубих в разностранна и противоречаща информация.

За съжаление не знам точно модела/наименованието/или кода на джантите знам само че са лети 16-ки и досега съм купувал гуми 205/55/16.
    Но нещо в момента е изтънял джоба и не искам да инвестирам близо 700лв за зимни гуми. Дори и 2 х 2 в различни сезони да купувам пак не ми се чини много за каране само градско и един път излизане в планината зимата.
    Та въпроса е:
    Може ли на 16-ка джанта да се сложи по-малък размер гума (в случая зимни) и какъв?

Гледам във форума хора които са го пробвали са имали проблем, че после гумите издишат, или променят поведението на колата и тн... Например една гума 195/55/16 или нещо подобно ще има ли разлика за джантата, колата и тн. Като променим само ширината?

Пак акзвам, правя го от икономическа гледна точка, а втора ръка гуми не искам, защото си имам 4 броя зимни който не им знам възрастта, но колата няма сцепление с тях и си карам зимата с летните гуми на 2 сезона.
    Колега аз взех клебер като марка и съм доста доволен, мисля че 195 няма да са ти скъпи на мен 195 х 65 х 15 ми излязаха към 120 лв гумата.
    Alfa Romeo 2.4 jtd 136к.с. 2000г.
    Стъпва по паважа с 15 цола джанти, като манекенка с 15 сантиметрови токове.

Comment

на тясна гума се сменя J-то на джантата, т.е. джанта с по-малко J. Иначе - издишат, не оформят правилния профил
      Alfa 156 1.9 JTD 16V M-Jet SW (07.2003)
      156 1.8TS 16V (01.2001)
      147 1.6TS 16V 120hp (11.2001)
      0879369082

Comment

По принцип 16-ките на Алфа са 6.5 J ,на която спокойно може да се сложат 195 гуми.
        Fiat Idea 05" 1.9 Mjet N tuning
        Lancia Ypsilon 00" 1.2 Elefantino blu
        Piaggio Liberty 05" 50cc 2T

Alfa 33 1.7 16v SW-ex,Alfa 145 1.6 Boxer-ex,Alfa 146 TI-ex,Alfa 159 1.9 JTDm SW-ex

Comment

Първоначално публикувано от Mury Покажи съобщение
          По принцип 16-ките на Алфа са 6.5 J ,на която спокойно може да се сложат 195 гуми.
          и 205 даже. Но под 195 - вече не е гот
          156 1.8TS 16V (01.2001)
          0879369082

Comment

Ей така от любопитство, колко пари ще спестиш като вместо гуми с ширина 205, сложиш такива със 195..?
            Иначе няма проблем на джанта 6 1/2 J, както вече са казали преди мен... Като промениш единствено ширината от всички възможни параметри, гумата ще стане по-ниска, но в случая не е толкова голяма разликата, че да има осезаем ефект (може би дори и в парите които би похарчил)...

Comment

Принципно можеш да сложиш по-тънка гума на тези джанти, по-малък размер - не. Тоест гума с размер 195/55/R16 ти върши работа, за съжаление обаче не са по-евтини от тези които слагаш по принцип. Аз за това реших да карам с 15ки зимата.
              sigpic

Comment

Аз си купих едни железни джанти 15-ки и зимни Dayton 195,65,15 добри са според мен 85лв./бр. марката е собственост на Bridgestone
                ex Алфа 147 1.9 JTD 8V 115CV "+" 140CV

sigpic

Comment

205/55/16 е най-евтиния размер 16-ка. Ако искаш да икономисаш вземи железни 15-ки и гуми 195/65/15. Ако искаш нови гуми с отстъпка ми пиши ЛС.
                  GTV

Comment

Благодаря на всички за отговорите! Кратко и ясно направо в целта!!! Значи да съм спокоен че 195 е моя размер зимна гума нищо че е по-ниска

Ами проблемът е че е възможно да сменя колата след година, иначе най-икономически изгодно е да взема железни джанти 15-ки с евтини гуми и ще спестявам и от монтажа всеки сезон! Но мисля че ако сменя колата лятото или малко след това, няма да мога да си избия инвестицията! А може би ще сменя колата защото искам нещо по-ново, с тракшън, ESP, с темпомат(някои му викат автопилот), с отопляеми огледала и разни други глезотийки
                    Така че скоро моята красавица може да се пусне в продажба
                    А как вървят цените на железните джанти 15-ки? Само информативно?
                    Alfa 156 Selespeed (2.0, 155hp, 2000g.)

Comment

Благодаря на всички за отговорите! Кратко и ясно направо в целта!!! Значи да съм спокоен че 195 е моя размер зимна гума нищо че е по-ниска

Ами проблемът е че е възможно да сменя колата след година, иначе най-икономически изгодно е да взема железни джанти 15-ки с евтини гуми и ще спестявам и от монтажа всеки сезон! Но мисля че ако сменя колата лятото или малко след това, няма да мога да си избия инвестицията! А може би ще сменя колата защото искам нещо по-ново, с тракшън, ESP, с темпомат(някои му викат автопилот), с отопляеми огледала и разни други глезотийки
                      Така че скоро моята красавица може да се пусне в продажба
                      А как вървят цените на железните джанти 15-ки? Само информативно?
                      Че те 15" с джантите може да ти стъпят по-малко от 16" ако хванеш някоя промоция някъде.
                      Welcome to the real world

Алфа Ромео 156 2.4 JTD (01г.); Алфа Ромео 146 1.9 TD (98г.); Лада 21051 - Бивша.

Comment

..Така че скоро моята красавица може да се пусне в продажба
                        На мен не ми даде сърце да и сложа по-тясна гума, обух я с 205/55/16, нека да си има стойка машината - по-широката гума я отваря, знам, че по-тясната се държи по-добре в снега, но в дните със затруднени условия щя карам друга кола, а и варненските зими не са кой знае какви.
                        Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Comment

Първоначално публикувано от Liminat Покажи съобщение
                          На мен не ми даде сърце да и сложа по-тясна гума, обух я с 205/55/16, нека да си има стойка машината - по-широката гума я отваря, знам, че по-тясната се държи по-добре в снега, но в дните със затруднени условия щя карам друга кола, а и варненските зими не са кой знае какви.
                          Имаме наколко спомена от близките години за тях. Вярно за седмица е било, ама ...
                          И в Бг, ако не ходиш по планините често, снегът е седмица - две. просто е неоправдан разход чисто зимна гума, а после и да съхраняваш постоянно 4 гуми ... А и тия ламелки си искат сняг, ниска температура, а не асфалт и пролетни температури през деня
                          156 1.8TS 16V (01.2001)
                          0879369082

Comment

Първоначално публикувано от NightRider Покажи съобщение
                            на тясна гума се сменя J-то на джантата, т.е. джанта с по-малко J. Иначе - издишат, не оформят правилния профил
                            Моля...а бе ти и гумаджия си бил..?...какво ще кажеш за тия с обърнатите джанти...издишат ли..?)
                            п.п. приеми го весело, като пред Коледа...може да се монтират различни размери...само цолажа да съвпада....джантата не е от толкова голямо значение....друг е въпроса за износването на гумата...и дали тя ще върши работа или само ще прави визия....
                            Аз едно време на камиона ги помпах с бензин гумите, за да я изпъна по джантата...сещаш ли се как става..?)
                            По добре палава италианка, отколкото скучен германец....
                            https://www.youtube.com/watch?v=oE29b_nLoFE

Comment

Първоначално публикувано от Бобби Покажи съобщение
                              Моля...а бе ти и гумаджия си бил..?...какво ще кажеш за тия с обърнатите джанти...издишат ли..?)
                              п.п. приеми го весело, като пред Коледа...може да се монтират различни размери...само цолажа да съвпада....джантата не е от толкова голямо значение....друг е въпроса за износването на гумата...и дали тя ще върши работа или само ще прави визия....
                              Аз едно време на камиона ги помпах с бензин гумите, за да я изпъна по джантата...сещаш ли се как става..?)
                              Абе в спора се ражда истината. Ако разстоянието м/у двата ринга, по които ляга джантата е по-голямо гумата може да залепи, ама няма да оформи профил. Я сложи гума 175 на джанта 6.5 J
                              156 1.8TS 16V (01.2001)
                              0879369082

Comment

Working...
                              X